Alicante - wonen aan de Spaanse costa

Alicante, verrassende strandstad van de Costa Blanca

Als stedentripbestemming zul je Alicante niet veel aangeprezen zien worden. En dat is opvallend, omdat Alicante juist een leuke mix vormt van het dagelijks leven vermengd met toerisme. Dé blikvanger van de stad is het Castillo de Santa Bárbara. Vanuit dit eeuwenoude kasteel heb je een prachtig uitzicht over de stad en de zee.

Met de Explanada España heeft Alicante een wandelboulevard waar de Ramblas in Barcelona een puntje aan kan zuigen. De promenade werd oorspronkelijk aangelegd op een oude dijk in het begin van de twintigste eeuw. Na verloop van tijd is de dijk zelf onzichtbaar geworden en is de Explanada de España fraai geïntegreerd binnen het stadsbeeld van Alicante. Rijen met palmbomen zorgen ervoor dat de brede promenade in een drietal stukken verdeeld wordt. Binnen het centrale pad is er plek ingeruimd voor een aantal kraampjes waar je kunt winkelen. Aan de westkant loopt het autovrije gebied op de meeste plekken door tot aan de bars, restaurants en winkels. De stad heeft een geweldig uitgaansleven.

Bijna in het hart van Alicante ligt het 900 lange zandstrand Playa del Postiguet. Het strand heeft dankzij de ligging aan de voet van de heuvel Monte Benacantil een geweldige ligging binnen de stad en behoort tot de beste uit de regio. Daar komt nog eens bij dat Alicante van alle steden in Europa misschien wel één van de beste klimaten kent. Regen komt in de zomer amper voor en zelfs in de wintermaanden is het vaak nog aangenaam genoeg om overdag op een terrasje te genieten van wijn en tapas. 

Heerlijk ronddwalen door het authentieke Barrio de Santa Cruz en Casco Antiguo

Er is echter wel een verschil met de meeste toeristenplaatsen aan de Costa Blanca. Waar je in plaatsen zoals Calp, Xàbia en Altea vooral schaaltjes met tapas bestelt, kun je in Alicante nog tapas bestellen zoals het hoort. Bij een biertje of glas wijn met een schaaltje erop met een klein hapje, de tapa. De prijzen die je hiervoor betaalt zijn ook nog eens verrassend laag. Sta er niet van te kijken als je voor twee euro of minder een goed glas bier drinkt en daarbij je tapa geserveerd krijgt. Het zal je dan ook niet verbazen dat dit soort traditionele tapasbars aan het einde van de middag druk bezocht worden. Je vindt dergelijke tapasbars verspreid door het centrum van Alicante.

In de oude wijk Barrio de Santa Cruz, of El Barrio kun je tenslotte heerlijk ronddwalen door de smalle straatjes en vergeten dat je in een grote stad loopt.

Zoekt u een appartement of villa in Alicante en omgeving? Bekijk dan ons aanbod